Georganiseerde dag 2024

Georganiseerde dag 2024

Verzamelen op het Schakelplein

Gezellige TWC Volkel “familie” dag 2024 in de Peelstreek

 
Zondag 6 oktober 2024 staat voor Toer Wieler Club Volkel op de toerkalender genoteerd voor de jaarlijkse georganiseerde dag voor alle leden. Dit al volgens ingewijden voor de 35e keer in de clubhistorie.
Maar liefst 39 leden zijn in de gelegenheid om mee te fietsen. Ditmaal 6 leden van de A-groep, 17 leden van de B-groep, 11 leden van de C-groep en 5 van de D-groep.
De leden Piet van Maasakkers, Ad Wijnen, Niel en Marlein van Dijk hebben de dag met de uitgezette tochten voortreffelijk voorbereid. Dit kwartet staat al diverse jaren garant voor een organisatie tot in de puntjes geregeld zoals de routes (2 varianten) , de pauzeplaats met koffie/thee en het niet te versmaden gebak en een eindpunt met traditioneel een brunch. Enigste wat zij niet in de hand hebben is het weer.
 
Dit jaar 2024 is de club ook verguld met schitterend fietsweer , wat ze waarschijnlijk “verdiend” hebben.
Voorzitter Gijs Wijdeveld bedankt bij de brunch terecht Piet, Ad, Niel en Marlein namens alle leden voor hun vele uren kostende werk. Klasse voor jullie club inzet !!
 
De 4 groepen rijden sinds de gesplitste start vanaf 8.30 uur van het Schakelplein in Volkel. Een D-groep met 9 leden gaan voor een tocht van 73 km, de C-groep met 8 leden voor 80 km, de B-groep en de A-groep in 2 subgroepen van ieder 11 leden (totaal 22 leden) voor de tocht van 97 km.
 
Voor vandaag staat de prachtige Peelstreek op het program. We rijden vanaf Volkel via de Peeldorpen Venhorst, Landhorst, Oploo, Westerbeek, Overloon, Merselo, met  extra lus voor langste afstand nog naar Leunen, Veulen, en dan naar het pauzeadres. Dat is ditmaal in cafe/zalencentrum Roelanzia in het Noord-Limburgse Ysselsteyn.
Ysselsteyn een ontginningsdorp is, dat gelegen is in de Peel? Het dorp werd gesticht in 1921 in het kader van grootschalige ontginningen die toen in de Peel  plaatsvonden. Het was een zogeheten modelontginningsdorp en het heeft een zeer symmetrische plattegrond.  De naam heeft niets van doen met het in Utrecht gelegen IJsselstein . Het is vernoemd naar de toenmalige (1921) minister van landbouw Hendrik Albert van IJsselsteyn , al werd de spelling aangepast om verwarring met het Utrechtse IJsselstein te voorkomen. Het bestaat voor een aanzienlijk deel uit, vaak zeer grootschalige, landbouw en veehouderijbedrijven. Ook zijn er enkele natuurgebieden, namelijk de Heidsche Peel in het westen, de Rouwkuilen in het noordwesten, de Vliegveldbossen in het noorden, de Paardenkop in het zuiden. Deze gebieden bestaan uit Peelrestanten, naaldbos, en enkele vennen. Daarnaast is er, ten westen van Ysselsteyn, het Defensiekanaal onderdeel van de Peel-Raamstelling en tegenwoordig een ecologische verbindingszone. Een link van dit dorp met wielrennen zijn de 2 in Ysselsteyn geboren bekende  profwielrenners Mike Teunissen (1992) en Peter Winnen (1957). Ysselsteyn behoort tot gemeente Venray. 
 
Rond de klok van 11 uur vertrekken de 4 groepen separaat voor deel 2 van de tocht. De langste route voert via prachtige lange rechte ontginningswegen naar het dorp Griendtsveen, waarbij een passage langs het Toon Kortooms park. Ook dat is zeker het bezoeken een keer waard. 
Toon Kortooms was onderwijzer op de lagere school in Deurne (woont tussen 1918 en 1944 op de locatie van het museum) beschrijft met zijn diverse boeken veel  over de streek de Peel (o.a. Beekman en Beekman; Mijn kinderen eten turf; Help de dokter verzuipt). 
De tocht leidt via Deurne, Milheeze, de Rips, Elsendorp, Venhorst naar eindpunt Zaal de Mander aan de Oudedijk in Odiliapeel. 
Het dorp Odiliapeel werd gesticht in 1922 en is ontstaan als een ontginningsdorp waar, zoals veel in de Peelstreek, turf werd gestoken. Eens was het grondgebied van Odiliapeel een woeste heidevlakte waar slechts weinig mensen zich vertoonden en waar de natuur de onbetwiste heerser was.
Rond 1865 werd op de kaart Odiliapeel aangegeven als “Peelsche Heide”. Het gebied kende toen slechts enkele wegen, een moeras (de Otter-Peel) en een achttal schaapskooien. Iin 1919 werd er gestart met de ontginning van de Peelsche Heide. Rond 1921 verrezen er de eerste 12 grote boerderijen en 9 landarbeidersbedrijven, waarmee de grondslag is gelegd voor het nieuwe Peeldorp ‘Terraveen’. In de begintijd had het nog de naam Terraveen. De herdoping van Terraveen in Odiliapeel is een gevolg van de kerkelijke organisatie van de zielzorg voor het nieuwe dorp. Odiliapeel is onderdeel van toenmalige gemeente Uden en recent van Maashorst.

De tocht gaat zo voorspoedig dat de 4 groepen arriveren tussen 12.05 en 12.20 uur (wat vlot eerder is dan geplande 12.45 uur). Maar gespaard van lekke banden, fietsdefecten, valpartijen  en fijn fietsweer met een portie ZO-rugwind op de terugreis is dit mogelijk.
De zaaleigenaar (Jos Manders) heeft met zijn bedienend personeel gezorgd voor een smakelijke vloedrijke brunch met diverse koude en warme mogelijkheden en volop drankjes.. De leden zijn allemaal enthousiast over deze afsluiting en ondersteunen dit met luid applaus.
 
De georganiseerde dag is een prachtig evenement voor het tonen van de saamhorigheid bij de “familie” Toer Wieler Club Volkel. Een blijvende aanrader voor de toekomst.

Land van Ravensteinstr 61, 5402 EJ, Uden | Email: info@twcvolkel.nl
© 2018-2024 TWC Volkel. All Rights Reserved.

Terms & ConditionsPrivacy Policy