Diekirch Valkenswaard 2017

Hoe de Volkelse heren van den Berg de heuvels in de Duitse Eiffel bedwingen.

Zaterdagmorgen 26 augustus 2017 vertegenwoordigen Theo van den Berg, Henk van Boxtel, Erik van den Broek , Jan van Schijndel en de debuterende Willem van den Berg TWC Volkel tijdens de 39e Diekirch-Valkenswaard. En ditmaal met een geheel vernieuwde route die niet loopt via de Belgische Ardenen, maar door het Duitse Eiffelgebied. Een unieke situatie, ook voor de 30e keer deelnemende Jan.

Een prachtige traditionele afsluiting als 9e vrije tocht van het vrije tochten seizoen. En dit is mede mogelijk door de enorme inzet en voortreffelijke voorbereiding door de vrije tochten- commissie van in het bijzonder Piet van Maasakkers en Frank Verwegen. Alles wordt tot in de puntjes geregeld van vervoer, begeleiding door volgwagen, overnachting in Diekirch, financiele afwikkeling, de inschrijving, de communicatie en de ontvangst in Valkenswaard. Dat is voor onze gastrenner Wyno Zwanenburg uit Odiliapeel en lid van de jonge zustervereniging TC de Peeltrappers na afloop de reden om deze prachttocht onder de aandacht te brengen van hun clubleden. En dan met name de gezellige sfeer en de klasse-organisatie. Dank is zeker ook besteed aan de volgwagenchauffeurs de ex-TWC leden Cock Betlem en Martin Peeters uit Veghel. Zij hebben zelf ook meermalen Diekirch-Valkenswaard gereden.

De nieuwe route met ook 4 andere pauzeplaatsen is voor hun een uitdaging, maar wordt prima ingevuld. En dan te denken aan Theo Verhoeven die op vrijdagmiddag 3 renners naar Diekirch brengt, de verzorging in de jeugdherberg regelt en het huisadres fungeert als verzamelplaats voor fietsen en kleding/eten. Roland van den Berg die zijn volgbus wederom ter beschikking stelt: klasse. En dan die geweldige ontvangst zaterdagmiddag 26-8 rond 18 uur door sponsorechtpaar Tinie en Jolique den Dekker met fleurige bloemenruikers. Ook ontbreken diverse dames van deelnemende clubleden niet, die achter cafe de Bel op de bekende verzamelplaats de vermoeide maar trotse en blije TWC’ers van koffie/thee/fris met energie-rijke vlapunten voorzien. Kortom: een traditie die op de TWC-kalender zeker niet misstaat.

Bijzondere prestatie levert in de 2017-editie debutant Willem van den Berg, welke getuigt middels een zeer goede voorbereiding zo’n ultra-tocht van 257 km goed te kunnen volbrengen. Maar wat te denken van Theo van den Berg, die op 31-8 zijn 75e verjaardag viert. Goede training en verzorging maakt dat Theo waarschijnlijk in 2017 de oudste van de 730 deelnemers is.

Willem, Theo en Henk gaan op vrijdagmiddag op pad naar Diekirch. Erik, Wyno en Jan gaan met luxe touringcar om 02.00 uur vanuit Valkenswaard naar Diekirch. Cocky haalt de 3 busgangers rond 05.15 uur op en daar wordt in de jeugdherberg verzamelt. Rustig bereiden de 6 renners zich voor en verhalen oude situaties van voormalige Diekirch-Valkenswaard edities. Gelukkig is de regen met heftige onweersbuien ditmaal beperkt gebleven tot de nachtelijke uurtjes en ondervinden de renners gedurende deze zaterdag heerlijk fietsweer met lekkere temperatuur, droog en een gunstige windrichting.  Alleen in het eerste deel van 63 km is het behoorlijk “nebelig” in de heuvels.

De tocht voert over een prachtig parcours met zeer goede, brede, overzichtelijke wegen. En qua klimwerk in vergelijking met de Belgische Ardennen iets minder heftig en zeker goed te doen voor de getrainde TWC’er. Enigste minpunt is het gedeelte van 50 km tussen de 2e pauze (nabij Lammersdorf) bij 122 km en de derde pauze (nabij Geilenkirchen) bij 173 km met vele wegen door de dorpen nabij Aken waarbij de diverse stoplichten zorgen voor oponthoud en attent koersen in relatie tot  andere weggebruikers. Een mooie geleidelijke klim a la Baraque Michelle is die net voor de 1e pauze zum Schwarzen Mann  bij Gondenbrett.

Vandaag ontstaan vrij vlot na de start 2 groepjes van 3. Willem, Erik en Wyno enerzijds als de snellere klimmers en anderzijds Jan, Theo en Henk. Er wordt zeer collegiaal gereden met gelukkig geen valpartijen of pech. Ook ditmaal gaat de groep met z’n 6-en vanaf de derde pauze bij Geilenkirchen voor de laatste 80 km naar eindpunt de markt in Valkenswaard. Nog eenmaal een pauze nabij Neeroeteren, waarbij eerst via Susteren vanuit Duitsland het Nederlandse Limburg bij Susteren de grens wordt overgestoken en vrij snel Belgie in gereden wordt.

Het laatste deel gaat via bekendere routes langs het kanaal bij Bree naar Hamont en de Achelse Kluis. De laatste 5 km voert langs de Maastrichter weg bij de vele paardensportcentra richting het centrum van Valkenswaard. In formatie van 5 TWC’ers met Willem als debutant in het midden rijden deze die-hards naar het podium. Ook nu een mooie ontvangst met veel applaus. De bekende medailles worden in cafe de Bel omgehangen en de TWC’ers kunnen weer terugkijken op een prachtige mooie vrije tocht, waarbij deze editie van Diekirch-Valkenswaard via de Duitse Eiffel door de deelnemers als prettig ervaren wordt.