IJzeren mannen

Ja hoor, eindelijk was het dan zover, de IJzeren man tocht, een echte uitdaging van ruim 95 km voor de mannen van staal van de B-groep. De tocht was al een week uitgesteld, met dank aan de uitzetters van vorige week, Wil en Harrie, zodat we in ieder geval asfalt hadden op de Loonsebaan. Daar was immers ons koffie adres, dat wilden we niet overslaan.

22 Heren en 1 Dame staan aan de start, Maureen en Willem zijn de uitzetters van deze week. En gelukkig kan Johan op het laatste moment aansluiten, als een echte prof bereikt hij via de volgwagen het peleton.

Ditmaal hebben we de bries tegen, meteen vanaf het begin, dus we houden nog wat te goed voor de terugweg. Met een achtspan op kop zit het tempo er goed in, we laten Zijtaart en Veghel rechts liggen, Olland, Boxtel en Esch laten we links liggen en steken Helvoirt midden door over de klinkers, waarna we snel een glimp van de IJzeren man te zien krijgen.

Deze recreatieplas is genoemd naar de stoombaggermolen die hem groef. Voor de stadsophoging van de binnenstad van 's-Hertogenbosch, plusminus 1890, werd op deze plek zand gewonnen. Na voltooiing vulde de grote zandput zich langzaam met grond-, wel- en regenwater. De scheldnaam die de arbeiders de baggermolen hebben gegeven, is blijven bestaan. Zo mijmeren we nog wat na, bij de koffie van Toos en hervatten de tocht na een welgemeend ‘Lang zal ie leven’ voor Jan Banken.

In Vught neemt de volgauto een alternatieve route, want het Bossche broek mag wel met de fiets maar niet met bestelbusjes, ook niet als ze van TWC Volkel zijn. Cor vindt zijn eigen weg naar de Dungense brug, en wij ook, zodat we tezamen de rit uitrijden via Coudewater, de Kersouwe, Cafe Stanserhorn en het Koffiestraatje.

Nog voor halfeen strijken we neer in Volkel, voldaan en met een nieuwe stempel in het tourboekje. Ook deze zondag hebben we het droog gehouden, duimen dat we dat volhouden tot het einde van het seizoen!

Vakantie

In het begin van het seizoen kwam het wel vaker voor, maar de laatste maanden waren we met een klein clubje D rijders. Nu waren we met 15 fietsers waarvan een paar C rijders. De meeste hebben de vakantie gehad, en weer zin om te fietsen en genoeg stof om over te kletsen.

Marij zit ook weer op de racefiets. Ze kan met haar pols weer op het stuur hangen, wel pijnlijk maar het gaat. Fijn dat ze er weer bij is. Vandaag de Maasland tocht van Wilma en Marijke. Alweer een tijdje geleden dat we deze tocht gefietst hebben.

We fietsten over Lankes naar de Kleuter, Oventje, Graspeel, Richting Reek, Escharen, dijk op, Linde, Kraaijenbergse plassen, Heumen, Overasselt, Balgoij. In Niftrik op de dijk aan het water, bij hotel restaurant Hoogeerd hadden we pauze.

De fietsen kunnen we in de beugels hangen, doe je dit niet goed dan rolt de fiets naar beneden. Maar het werkt goed en de fietsen staan stevig vast. Deze keer was het te koud om buiten te gaan zitten, binnen zaten we prima. De bediening was vriendelijk, en de koffie lekker. Andre en Jan kwamen wat later binnen, zij waren nog druk met een binnenband, die er na de lekke band niet helemaal goed lag. Ze hebben het voor elkaar gekregen. Toch nog op tijd voor de koffie.

De weg naar huis was flink stampen tegen de wind, zeker op de dijk. Op tijd wisselen, met de wind in de rug wordt het nogal eens vergeten, dan wijst Albert ons erop dat er na 5 km gewisseld moet worden.Maar nu houden de voorrijders de km stand zelf wel bij.

De weg naar huis ging over de dijk naar de Reek, Schaijk, hier fietsten we de bossen in. We zijn langs de bloeiende heide gefietst, over Slabroek langs de koeien naar Zeeland. Via zevenhuis en de Landerdlaan weer naar Volkel.

We hebben geluk gehad, een klein buitje voor de pauze en daarna hebben we ze wel zien hangen die donkere lappen en maar hopen dat die ons gespaard bleven. En zo was het ook, in Volkel was er net voordat wij aankwamen nog een flinke bui gevallen. We hebben prima gefietst, mooie tocht gehad.

Jeanne heeft de vakantie nog te goed, ze gaan naar Amerika om route 66 te rijden. Wij zijn benieuwd naar de verhalen en wensen haar een goede reis, een mooie vakantie, en hopen dat ze heel af en toe aan ons denkt.