Jan Janssen 2017

De weersvooruitzichten waren niet goed voor deze dag. Maar ja ’s morgens stonden we met 14 fietsers en 1 volgwagenchauffeur op het Schakelplein om naar de startplaats in Heteren af te reizen.
Gelijk toen we aanreden werden de ruitenwissers aangezet want het trok helemaal dicht daar boven.

Op de carpoolplaats bij de MC Donalds in Heteren was het even snel wat omkleden tijdens de regen. Iedereen had de regenkleding aan want het zou voorlopig niet droog worden. Na wat mededelingen van Piet konden we in twee groepen vertrekken.

Voor de 135 km waren dat: Theo van de Berg, Toine Foolen, Ken Jackson, Pieter Scheepens en Piet van Maasakkers. Voor 159 km: Willem van de Berg, Erik van de Broek, Niel van Dijk, Ton Jansen, Toon Kuipers, John Robben, Jan van Schijndel, Gerry Verstraten en Toon Vervoort. Frank van Avoort was onze volgwagenchauffeur die dag en was gewapende met zijn foto toestel om onderweg wat kiekjes te maken.

Al gauw merkte we dat het oppassen was op de klinkerwegen rondom Doorwerth ook het aflezen op de navigatie viel niet mee doordat het toestel en de brillen nat waren. Na een kilometer of 10 viel de groep uiteen in twee groepen. En kon elke groep zich op eigen tempo verder. In de buurt van Deelen was de splitsing gelegd voor de twee groepen.

De 159 ging richting Hoenderloo terwijl de 135 langs de A 50 richting Loenen ging. Hier fietste we dwars door het prachtige Nationaal park de Veluwe zoom. Via Loenen en Laag Soeren gingen we naar de Steeg waar onze pauzeplaats was.

Voordat we bij bakkerij van Otterloo binnen gingen hadden we onze natte zooi op onze fiets buiten neer gehangen. Het rook er wel erg lekker toen we daar binnen kwamen en al vlug kon je het niet weerstaan om een lekkere appelflap te bestellen. Toen we de koffie op hadden arriveerde de tweede groep (ook klets nat).

Toen we starten voor het tweede gedeelte van de tocht was het nog steeds regen, regen en nog een regen. Nadat we De Steeg verlaten hadden kwamen we via de Posbank in Rheden aan om vervolgens weer de Posbank op te gaan en de Emma piramide te beklimmen met daarna de afdaling naar Rozendael. Op dit moment zaten we regelmatig op stukken van onze Posbank tocht die we eerder dit jaar gefietst hadden. We naderde Arnhem met zijn mooie parken en historische gebouwen. We slingerde letterlijk via allerlei klinkerwegen door Arnhem.

We stonden er versteld van hoeveel klimmetjes hier in en om deze stad zijn. Via Oosterbeek daalde we af naar de Nederrijn om vandaaruit de klim van de Italiaanse weg op te gaan. Met zijn kleine klinkertjes, een mooie beklimming. Doorwerth en Wolfsheze waren de volgende plaatsen waar we doorkwamen. Langs het spoor over een mooie fietspad was Bennekom aan de beurt. Toen kwamen we in Wageningen aan waar de officiële start is van deze Jan Jansen Classic die op 24 juni van dit jaar georganiseerd was. Renkum en Heelsum waren de laatste plaatsen waar door kwamen om zo via de Nederrijn brug in Heteren te arriveerden. Inmiddels was het een kwartiertje droog geworden.

Na 20 minuten wachten arriveerde de tweede groep. Nadat Iedereen zijn natte spullen in de tassen gedaan had en de vuile fietsen op de TWC aanhanger gezet waren konden we af te reizen naar Volkel. Jammer van deze regenachtige dag want bij zonnig weer zou deze tocht een heel ander gezicht gekregen hebben.

Conclusie van deze dag: Nat, natter, ’t natst.