Texas Longhorns

Deze frisse zondagmorgen stonden 14 rijders klaar om de Grote Peel tocht te gaan fietsen waaronder B rijder Toin Foolen. Maar toen we wilden vertrekken om 7.30 uur was de volgwagen er nog niet dus werd Theo gebeld die was in de veronderstelling dat er om 8.00 uur gestart zou worden, geen probleem we konden rustig vertrekken.

Theo had de route van vandaag al in zijn navigatie zitten en zat korte tijd later achter ons, met de koeken van Jan V. Schijndel die afgelopen vrijdag 62 jaar is geworden Jan proficiat. Het verjaardagscadeau van Jan wisten wij inmiddels ook hij zat er boven op een prachtige nieuwe fiets. Jan vond het tijd voor een nieuwe na ruimschoots 250.000 km met zijn andere fiets te hebben gereden, iets wat niet snel overtroffen zal worden.

De grote peel tocht is sinds vorig jaar wat veranderd en is ongeveer 20 km langer geworden en word andersom gefietst. Via mooie landelijke Peel wegen is het goed fietsen zelfs de weg langs het kanaal van Griendtsveen naar Helenaveen zijn ze aan het opknappen het eerste stuk was al klaar en lag er keurig bij. Na Helenaveen ging het via Neerkant richting Ospeldijk om langs het nationaal park De Groote Peel te rijden.

En wanneer komt die koffie/thee ? Frank laat de groep net als vorig jaar verrassen. We rijden cafe De Brabander nabij sluis 13 op de grens van het Limburgse Nederweert en het Brabantse Someren-Eind voorbij. Via de Landbouwstraat gaat het linksaf de Belienberkdijk op. Bij nummer 42 aan de rechterhand zien we koeien in de wei lopen met enorme grote horens. Een bord kondigt de Diepenhoek Texas Longhorns aan.

We worden welkom geheten door eigenaresse Marianne Adriaans op hun 'ranch' om de koffie/thee te nuttigen aan de picknicktafels op de binnenplaats. In de saloon wordt de koffie geserveerd. Marianne, getooid met een grote cowboy-hoed, vertelt de 15 TWC-ers over de grote hobby van haar en man Martien en hun 3 kinderen. Naast het melkveebedrijf in de zogenaamde Diepenhoek worden de originele Longhorns uit het Amerikaanse Texas uit het wilde westen op hun bedrijf gefokt. Een mooi educatief onderwerp. Ook een mooi adres voor een alternatief dagje uit met familie, waarbij ook bijvoorbeeld bij het kampvuur gegeten kan worden.

Voor info zie de navolgende links: www.delonghornranch.nl; www.buiteneten.nl; en www.texaslonghorn.nl. Of op faceboook: De Longhorn Ranch. Dit adres komt uit de Summerense tijd van lid Jan van Schijndel.

Na de koffie/thee werden er nog door diverse leden foto’s gemaakt van deze bijzondere koeien. We werden vriendelijk uit gezwaaid door Marianne en na de groepsfoto konden we onze route van vandaag verder volgen.

Nu gingen we richting Strabrechtse Heide naar Lierop, Helmond en dwars door de wijk Brouwhuis, om daarna door de buiten gebieden van Gemert en Boekel in Volkel te eindigen. Hier kwamen we na 129 km op de teller en een mooi gemiddelde om 12.15 uur aan.

Een goed verlopen rit met mooi weer en geen pech onderweg gehad.

Effe naar Geffen

Op zondagmorgen 6 augustus staan 20 renners gereed om deze tocht te fietsen. Jan en Jan hebben hem voorbereid en instrueren volgwagenchauffeur Cor waar hij onze groep even los mag laten.

De route leidt de groep via de Niewedijk en de Witte Dellen naar Langenboom en dan via ’t Huukske naar de generaal de Bons kazerne bij Grave. Nadat we door Velp zijn gereden draaien we linksaf de Maasdijk op om eerst rechts af via de uiterwaarden van Keent definitief bij Overlangel definitief de Maasdijk op te draaien om er pas bij Lithoijen weer af te gaan.

Onderweg passeren we de “steden” Ravenstein en Megen en diverse dorpjes zoals Neerloon, Neerlangel, Demen Dieden, Macharen en Oijen. In Lith gebruiken we de koffie met een koek van de 50 jaar geworden Perry Smulders.

Vervolgens zetten we koers naar het dorp waar het om begonnen is Geffen door de uitgestrekte polder. Dwars door Geffen naar Vinkel, Loosbroek, Vorstenbosch om na 90 km om 10 over twaalf in Volkel te finishen met een gemiddelde van 30 km/uur, wat ook te danken is aan de goede weersomstandigheden en het uitblijven van enig oponthoud.

De Oud Empel

Het is vannacht flink afgekoeld, toch maar iets meer kleren aan dan dat we gewend waren de laatste tijd. Enkele fietsers hadden hun regenjas al aan. Volgens buienradar kregen wij een heel klein beetje mee van de grote bui die elders valt.

We hebben tot aan de pauze bij de Lachende Vis geen regen gehad. We zaten buiten op het terras onder de parasol, toen er toch een buitje kwam. Even wachten, maar geleidelijk aan werd het lichter en minder. Liever geen jassen aan, als het niet nodig is.

Tijdens de pauze nodigde Andre ons uit om volgende week na de tocht bij hem thuis gebak te komen eten vanwege zijn verjaardag. Hier maken wij graag gebruik van, het liefst ook nog met een borrel werd er gezegd.

Met 11 fietsers hebben we vandaag gefietst, geen belemmeringen meer op de fietspad zoals afgelopen woensdag. Wat tegenwind op de dijk, verder konden we in een mooi tempo deze tocht fietsen. Schaijk en Nuland zijn de enige obstakels, verder zijn het fijne wegen waar je in een goed tempo kunt fietsen.

Om 10 voor 1 waren we weer bij de wervel. Nog even Jan van Schijndel zijn nieuwe Merida racefiets bewonderd. Een mooie snelle fiets, Jan moest er nog aan wennen. Over een tijdje racet hij iedereen voorbij.