Klimmen Bannaux Klimmen 2017

Zaterdagmorgen 29 juli verzamelen zich 14 TWC rijders even voor 7.00 uur bij sporthal De Wervel om bovengenoemde vrij tocht te fietsen in het Limburgse en Belgische land. De totale groep zal bestaan uit 11 A leden, 4 B leden en een D lid. Een mooi gemengd gezelschap dus. Theo Raijmakers zal de renners begeleiden met de volgbus. Deze wordt beschikbaar gesteld door clublid Roland van den Berg (waar je altijd lekkere verse champignons kunt kopen).

Het weer is dan al lekker en de vooruitzichten zijn goed. Te elfder ure is het startpunt van de tocht gewijzigd in Ransdaal. Marlein en Niel van Dijk zullen zich daar bij de groep aansluiten. Zij verblijven al een paar dagen op de camping en hebben de groep uitgenodigd om eerst even een kopje koffie te komen drinken. Marlein en Niel hartelijk dank daarvoor. De tocht wordt dus Ransdaal-Banneux-Ransdaal, maar dat is slechts een minimale wijziging van de route.

Deze tocht is een keer eerder gefietst door TWC Volkel in het jaar 2000. Toendertijd is hij voorbereid door Jan Verbruggen, die vandaag ook meefietst. Voor mij was dit de eerste tocht bij TWC Volkel als gastrijder. Dit was me zo goed bevallen dat ik daarna meteen lid ben geworden.

Er wordt gefietst in twee groepen, omdat er nogal wat klimwerk in de route zit. Zo ontstaan er twee mooie homogene groepen, waardoor de wachttijden na een klim slechts minimaal zijn. De route voert over heel rustige wegen, soms door een klein dorpje, richting Banneux. Onderweg kunnen we vaak genieten van prachtige vergezichten en panorama’s, waarbij we soms kilometers ver weg kunnen kijken over schitterende dalen. Bij Blegny komen we langs een kolenmijn waar geen steenkool meer wordt gewonnen, maar nog wel opengesteld is voor het publiek.

Na ongeveer 65 km komen we langs de bekende Mariabedevaartplaats Banneux. Tijd om een bezoek te brengen aan de kerk “De Maagd van de Armen” hebben we niet, want 4 km verder is de pauzeplaats bij tarterie Vieux Tancrémont bij het gehuchtje met dezelfde naam. De vlaaienbakkerij heeft een zeer ruime keuze aan vlaaien. De punten die er geserveerd worden zijn van uitzonderlijke afmetingen en heel erg lekker van smaak.

Na de pauze hebben we eerst een afdaling van ruim 3 kilometer en dan buigt de route plotseling rechtsaf en krijgen we de pittigste klim van de dag voor de kiezen. Dit is een echte omschakeling omdat lichaam en hart na de pauze nog niet echt op gang zijn gekomen. Maar gelukkig verteert iedereen de klim goed (en de vlaai die ons extra brandstof heeft gegeven ook). Dan gaat het steeds weer op en af richting het eindpunt, waar de tweede groep om 16.15 uur finisht.

Iedereen is vol lof over de prachtige route. Dankzij het mooie fietsweer werd deze er dan ook eentje om in te lijsten. Chapeau voor het dameslid Marlein van Dijk die de tocht prima volbracht.

Dank aan de vrije tochten commissie voor de perfecte organisatie.