Ostermontag ins Reichswald

De 12 A-rijders hadden maandag 17 april, 2e Paasdag enigszins geluk aan hun zijde. Na de hevige regenval gedurende de vroege uren van deze koude Paasdag hield het om 8.00 uur bij de start zowaar op. Het Peelse duo Toon en Jan hadden de Reichswaldtocht versie 2.0 voorbereid.

Gelijk vorig jaar is de oorspronkelijke rit om veiligheidstechnische redenen aangepast. Niet meer de (helaas) slechte weggetjes door de bossen nabij de begraafplaats en achter het ijzeren hek. Om toch richting de 100 km lengte te komen is er een lus gemaakt vanaf de Horst via Wylerbaan, Groesbeek-centrum naar de pauzeplaats cafe Oomen in de Horst.

De waard verraste de groep met een gesloten deur. Ondanks de herhaalde afspraken was hij kennelijk TWC Volkel vergeten. De 4 lekke banden werden vervangen om daarna 3 km terug te rijden naar Groesbeek waar bij het bekende adres "de Oude Molen" de koffie en thee genuttigd werd. Bij de terugtocht met nogmaals 2 lekke banden werd in combinatie met de zustervereniging uit Nistelrode het klimblokje Klein America genomen. Molenhoek, Heumen, Linden, Beers, Mill kwamen op ons pad op weg naar de finish bij de Wervel in Volkel.

Het oponthoud onderweg maakte dat de kerklok inmiddels 12.25 uur aangaf en een mooi gemiddelde van 28,5 km/uur. Het gedisciplineerd rijden was daar ook debet aan. De B-groep was de Oisterwijktocht nog aan het evalueren, zodat er even sprake was van een grote TWC-familie op deze 2e Paasdag 2017.

De omgekeerde Neunentocht

Paaszaterdag droog weer, windkracht 5 en 14 graden. Geen korte broeken weer en vier gastrijders vandaag in de achterhoede en als het nodig was mogen ze naar voren. We hebben ons niet laten kennen en het klusje geklaard.

Leny had de Neunentocht uitgezet met behulp van Peter, een heel andere tocht als je hem anders om fietst. De wind kwam uit het westen, en erg lastig fietsen veel voor en zijwind en af en toe van achter. In Neunen bij het stambeeld van Vincent van Gogh was de pauze.

De lange tafel was voor ons gereserveerd. Een beetje schuiven op de bank en we passen er allemaal op. Theo had het druk met zijn beenstukken, die waren afgezakt, volgende keer jarretels aan doen werd geadviseerd. Het was druk bij Comigo maar de bediening was vlot. Er komen allerlei onderwerpen voorbij, ook de fietskleding komt weer aan bod, tips en trucs om het allemaal op zijn plaats te houden. De zaak loopt half leeg als wij met ons zestienen vertrekken. Wel rustig voor de gasten.

Eenmaal buiten was er weinig verandert. De wind was nog niet gaan liggen. We zijn een keer gestopt voor een lekke band. Wim is een snelle leerling, vorige week nog moeite met het wisselen van een band nu was hij geslaagd. Hij kreeg zelfs applaus! Thuis geoefend denk ik. Weer op de fiets, ter hoogte van Stiphout mocht Peter even naar voren komen om mee de weg te wijzen vanwege omleiding. Nu kwamen langs de villa wijk van Helmond.

We hebben een voldaan gevoel als we in Volkel aankomen, flink moeten werken. Leny was blij dat ze veel kracht training heeft gehad de laatste tijd, daar had ze nu wel profijt van.

Schoppen troef

Op zaterdag 15 april om 08.30 staan we met 5 renners aan de start voor onze eerste voorzichtige klimtocht van dit seizoen. Van Volkel gaat het een een rechte lijn, met de wind in de rug, naar Gennep om van daaruit via Oostrum en Venzelderheide naar Duits grondgebied door te steken.

Je raad het! De ‘’ ‘kartenspieler’ radweg komt als snel in zicht. Lekker rustig over dit wasbord heen tuffen is er niet bij. Het is zo verleidelijk om op de eerste knippen te laten zien dat je vooruit kunt in de heuveltjes…alleen het venijn zit ook hier in de staart en als de ‘sluwe vos’ aanzet op de laatste heuveltjes is de rest opgebrand. En hou zo maar puf over om nog in Groesbeek te komen voor de koffie. De ‘oude molen’ is ons pauzeadres. Van wegen de Pasen hadden we wat hard gekookte eieren als extraatje meegenomen.

De terugweg verliep soepeler dan verwacht omdat de wind niet op kop maar schuin van achter in de groep stond. Via Heumen, Linde, Beers, Mill, Langenboom en Zeeland ging het weer op Volkel aan. Om 11.55 uur kwamen we op het Schakelplein aan.

Bij thuiskomst in Boekel wachtte een verrassing. Ik ben in de tussentijd opa geworden van twee kleinzonen Timo en Daan.