Openingsritten 2016

Zaterdag 5 maart 2016

Om 9 uur vertrok de C groep met 7 mannen en 1 vrouw (2 A, 4 B en 2 C) voor een rit van 50 km. Zij beten hierme het spits af voor dit nieuwe wielerseizoen. Met een temperatuur van -2 reden we vooral voozichtig omgladde plekken op de weg te ontwijken.

Kouwe handen en voeten waren ons deel vandaag en toch kwam er na de pauze zowaar een zonnetje bij en trok het open. Drie lekke banden door steenslag lieten ons weten dat het nu al ‘bandenwisselweken’ moeten zijn.

De tocht leidde via Zeeland naar Uden om door de bossen van Slabroek naar verkeersknoop Paalgraven te rijden. Na een rit door het altijd drukke Nistelrode genoten we, bij café Maxend, van de eerste koffie van het jaar. Na de pauze ging het via Vorstenbosch, Veghel, Erp en Boekel huiswaarts.

De Drie Burgemeesters

De fotograaf, Piet van Maasakkers, staat al klaar en mag de eerste foto maken van de D groep. Allemaal in nieuwe outfit gesponsord door Tiny en Jolijn den Dekker en Mart en Wilma Verstegen. We zien er allemaal weer tip top uit.

Toerleidster Jeanne komt met haar boodschappentas aangerold. Er worden grapjes overgemaakt, gevraagd wordt of ze op vakantie gaat? Maar Jeanne zit met een blessuren aan haar hand, en kan nog even geen fietsstuur vast houden. Ook Annie is wel aanwezig voor de foto, ook zij kon vanwege gekneusde ribben niet mee fietsen.

Jeanne doet het openingswoordje en daarna vertrek de groep van 15 fietsers. Mieke, voorop met de GPS, leidt ons naar Venhorst, via de Middenpeelweg naar de Rips, Westerbeek, Oploo, Sint Antonius. In het voormalig bondsgebouw op de brink, bij de Drie Burgemeesters is de pauze. Het klinkt er hol in deze hoge ruimte, maar na even heeft er niemand last van, tenminste daar is niets van te merken. Er wordt getrakteerd op koek, door de kampioen Vera en de toer wiel character Maria. Gezongen is er al voor die twee tijdens de feestavond, dus dat hoeft niet meer. 

De stempelboekjes komen tevoorschijn maar de stempel is thuis. Thea werkt haar lijst bij en geeft Geert een handtekening in zijn boekje zodat hij thuis kan laten zien dat hij gefietst heeft. De rest gelooft het wel. We vertrekken met prima weer, droog, beetje zon en zelfs bijna geen wind. Er wordt gewisseld met voorrijders en naar Ledeacker gefietst. Via Landhorst, Venhorst, Odiliapeel zijn we om 16.10 uur weer in Volkel.

Een goed begin is het Halve werk!

Na een algehele toespraak van John en een korte aanvulling van Niel bij de A vertrekken we met 25 man en een vrouw in onze spik en splinternieuwe kleding. Niet dus. Toin Manders heeft lek. Snel een wiel wisselen. Dit gaat ogenschijnlijk niet zo gemakkelijk. Afijn, even later zijn we op weg. Met een grote groep, nat wegdek en lage temperatuur is het oppassen geblazen. Rustig fietsen we dan ook richting Zeeland/Oventje. Onderweg sluit nr. 27 John Robben aan, die kennelijk niet zo vroeg uit zijn bed wilde komen vandaag. Vooruit dat mag voor deze ene keer, omdat het de eerste rit is en hij nog vrij nieuw is bij de club.

Even voor de rotonde bij de Middenpeelweg ligt er glas op het fietspad. Dit is te danken aan het halfvastenfeest in Zeeland van gisterenavond. En jawel, even later een 2e lekke achterband. Geen probleem ander wiel erin en daar gaat ie weer. Goed en wel op weg een 3e lekke band. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem zij het dat onze Wim de volgwagenchauffeur zijn eigen auto bij heeft omdat de Toyota bus van Oostendorp helaas vandaag niet beschikbaar was. Wat wil nu het geval, daar gaan niet zoveel reservewielen in zodoende moet er een binnenbandje gewisseld worden en dat duurt wat langer. Na dit probleem verholpen te hebben gaat de stoet op weg via Reek en Maasdijk naar Ravenstein. Op de dijk zet Sven de zaak nog even stil omdat hij meent voor de 2e keer lek te hebben wat ook het geval is. Alleen is zijn fiets voorzien van het nieuwste bandenmateriaal, tubeless met latex erin. Snel weer verder fietsen dan doet de vloeibare latex namelijk zijn werk en dicht het lek vanzelf wat dan ook het geval is. Waar dit helaas voor hem bij de eerste keer niet het geval was omdat er een scheur in de band zat en die gaat ook met latex niet dicht. Gaatjes tot en met 3mm. worden gedicht daarmee houdt het echt op.

Bij Ravenstein gaan we via de brug naar de ander kant van de Maas. Even voorbij Niftrik de dijk af en rijden door een mooi landelijk gebied via Alverna naar St. Walrick waar we op 40km. onze koffiestop hebben. Hier zijn we niet de enige, het is er druk met wandelaars die we verder op onze tocht ook weer zien lopen. Na een hele hoop wijsheid gehoord te hebben, waar je verder niet zoveel mee kunt als voor waar aannemen of niet, vervolgen we onze route. Via Overasselt en Maasdijk richting Grave, daar de brug over via Gassel richting Beers door St. Hubert naar Volkel, waar we na 76 km. de eerste tocht voltooid hebben.

Thuis aangekomen, zei Marlein tegen mij dat Thea van Piet haar had gebeld. Ze maakte zich zorgen waar we zo lang bleven. Gelukkig, er was niet meer aan de hand dan de lekke banden die de oorzaak waren. Of toch niet? Te lang zitten kletsen bij de pauze? Nee dat doen wij mannen niet! Of niet hard genoeg gereden? Weet je, hou het maar bij van alle drie een beetje dan is het altijd goed.

Het doet ons deugd om zo’n grote groep met de nieuwe kleding te zien fietsen. Een mooi visitekaartje van twc. Ziet er wederom perfect uit. Met dank aan onze sponsors en kleding commissie. Speciaal onze dank naar John die hier heel veel voor heeft gedaan. Ondanks een zeer vervelende ziekte die hem parten speelde en waar hij nog van herstellende is, bleef hij zich voor de volle 100 procent in zetten, heel veel respect hiervoor. En fijn dat je er al weer bij bent John, mooi.

Al met al was het weer als van oudsher een gezellige boel en dat is een belangrijk item.

Altijd weer leuk zo’n eerste tocht. Allemaal bedankt hiervoor.

Koude vingers

Ook nieuwe handschoenen konden niet voorkomen dat wel koude vingers kregen bij de eerste rit van de B groep. Desondanks stonden er 19 rijders aan de start op de  voor een rit van 65 km. Prima om uitgezet Door Theo van den Berg namens het bestuur. Onze kopmannen hielden keurig rekening met iedereen door het tempo niet al te hoog op te voeren in deze eerste rit. Omdat enkele kop rijders zijn overgestapt naar de A groep moet er een nieuwe formatie ontstaan en dat lukte prima.

Tijdens de koffie bij Ons Moe in Oploo, werd meteen weer een lang zal hij leven ingezet voor de  jarige Jan Verbruggen. Er waren koeken en snoepgoed in overvloed. Bij de lekker warme kachel en een goed kopje koffie waren we snel weer op temperatuur om onze route te vervolgen richting Volkel. Om 11.45 uur bereikten we dan ook het eindpunt met een voldaan een goed gevoel dat de eerste rit erop zat en prima was verlopen.