Blog

Haverleij

Zaterdagmorgen 25 mei reden 5 renners van TWC Volkel een gewijzigde geplande lange tocht naar het vestingstadje Heusden. Het verwachte late tijdstip van terugkomst maakte dat de groep in onderling overleg besloot om de route in te korten.

Uitzetter Jan maakte na ongeveer 42 km een afzwaai de plas de IJzeren Man nabij Vught. Op het mooie rustiek gelegen de Kruishoeve werden op het terras de koffie en thee genuttigd. Onderweg kon men genieten van prachtige, vaak onbekende, landwegen door natuurgebieden. Ook werden vogels gesignaleerd zoals reigerpaartjes; maar ook werd gewaarschuwd voor broedende buizerds. Blijkbaar niet alleen in de Peelse bossen een verschijnsel.

Gereden vanaf de Weeg, Melven, Veghel-Zuid, Eerde, Vlagheide, Schijndel-bodem van Elde, Gemonde, Sint Michielsgestel, Esch, Haaren en Helvoirt. Soms wegen die opgebroken waren, maar we konden onze weg toch vervolgen. Tijdens de pauze werden ook politieke actualiteiten besproken met o.a. link naar de brexit-problematiek. Maar ook werd duidelijk dat niet iedereen even veel waarde hecht aan het volgen van bedrijfsopleidingen. Je hebt de helft maar nodig om te weten... maar... tis toch lastig... welke helft dit dan is.

Het tweede deel van de tocht werd een omgekeerde eerste deel van de IJzeren Man tocht. Via Cromvoirt, Vlijmen richting den Bosch. Doel was om het centrum van den Bosch te mijden, en noordwaarts via dorpen als Engelen, Oud-Empel Empel  richting Rosmalen te koersen. En daar keken een aantal hun ogen uit, woningen die gebouwd zijn in een kasteel-uiterlijk. Dit is een bijzondere wijk van den Bosch, namelijk Haverleij. We hadden nu een alternatieve H-plaats ipv Heusden.

Langs de kanaal over de dijk gaf nog enigszins een gevoel van de dijken langs de Maas die we nu missen. De laatste kilometers gaan via bekende omgevingen zoals Wamberg, Hooghei bij Berlicum, Kaathoven, de Bleeken, Loosbroek, Vorstenbosch, Hoogstraat, Duifhuis , de Weeg naar Volkel. Klokslag 13 uur zit de tocht erop met een lengte van 101 km.

De renners hebben genoten van deze mooie fietsdag, waarbij dank voor uitzetter Jan en voor het vele kopwerk van Geert.

De Oirschot tocht

We waren al net van start gegaan, en daar kwam André nog om de hoek gevlogen. Klokslag half twee wordt er vertrokken. Met André erbij waren we met z’n veertienen. Deze week twee gasten, Marie en Martien.

Er werd in het begin een extra lusje gefietst, zodat we uiteindelijk toch aan de kilometers te komen. Mien en Maria waren de uitzetters van de tocht, en leidde de groep via de Heikant naar Venhorst, Handel voor de kerk rechts en we fietsten weer richting Gemert. Hier hebben ze wel veel regen gehad, het water stond nog op het aardappelland. Verder naar Beek en Donk, de brug over en meteen rechts.

Een lastig punt om over te steken zeker op zaterdag middag. Een auto stopte… wij dachten dat hij zo galant was om ons voor te laten, maar zijn auto begaf het. Maar wij waren aan de overkant, en konden het kanaal blijven volgen tot aan Oirschot. De fietsbrug in Best was nog afgesloten, daar moesten we even een kleine omweg voor maken.

Wij waren precies om half 4 in Oirschot, dit hadden we bij hotel de Kroon afgesproken. Met z’n allen buiten op het terras, alleen een racefiets parkeren is altijd wel een dingetje hier. Je mag niet overal je fietst tegen de muur zetten, en de straten zijn erg smal om aan weerszijde een fiets te parkeren. Marie parkeerde uiteindelijk zijn fiets maar op het terras daar stond die veilig. Het werd nu toch wel erg donker, de luifel werd al verder uitgerold, zaten we allemaal droog. Maar het bleef bij heel een heel donkere lucht, maar er viel geen drup regen.

Toen we de fiets op wilden stappen, kwam er een groepje jongeren aan. Die hadden de opdracht gekregen om de polonaise te lopen, hiervoor hadden ze drie mensen nodig. Wij hadden voldoende vrijwilligers, Marie zet een lied in de rest zingt mee, en daar ging de polonaise. Alles wordt gefilmd, deze opdracht was geslaagd.

De fiets weer op, en de laatste 35 km moeten nog gefietst worden. Ook dat was geen probleem onze nieuwe leden gingen mee op kop rijden, een mooi strak tempo werd er gefietst. Om half zes waren we in Volkel, een hele mooie tijd.

Vortum Mullem

Zondag 26 Mei staat de Vortum Mullem tocht op het programma met 12 mannen en een vrouw vertrekken we richting de Peel. De wind staat gunstig en de km vliegen voorbij, via Venhorst en Oploo fietsen we richting Vierlingsbeek.

Het landschap wordt steeds mooier, we doen Maashees, Groeningen en Vortum aan voordat we eindelijk koffie krijgen in Sambeek bij 't Drummeke.

Na de Pauze wordt het allemaal een stukje zwaarder, we krijgen veel wind opzij waarbij het niet altijd mogelijk was om iedereen uit de wind te fietsen, het tempo wordt aangepast en we fietsen door naar Beugen en Haart. Over het viaduct kruissen de A73 en via een omweg komen we uit in Sint Hubert, nu is het een lange rechte weg naar Volkel met de wind op kop wordt wordt er hard gewerkt om het Schakelplein in Volkel te bereiken.

Met een gemiddelde snelheid van 28,5 km per uur is iedereen veilig terug.

Gelezen: 975 keer

Gerelateerde items (op tag)

Populair

 • Snerttocht 2023 Snerttocht 2023
  Op zondag 8 januari heeft TWC Volkel traditiegetrouw weer de snerttocht gereden. Voor het eerst weer na corona met een…
 • Helden van Hemelrijk Helden van Hemelrijk
  In het Brabantse Volkel hebben we geen zee, maar wél een strand! Een strand wat lonkt voor een avontuurlijke strandrace…
 • Start2Bike Start2Bike
  Heb jij altijd al eens willen ontdekken of wielrennen een sport is die bij jou past? Dan is daar nu…
 • Pakjesavond Pakjesavond
  Beste leden van TWC Volkel, 5 december, pakjesavond staat op het punt om te beginnen. En ook voor de leden…
 • André en Mien prijswinnaars 2022 André en Mien prijswinnaars 2022
  Op 11-11-22 werden tijdens de gezellige bijeenkomst als afsluiting van het 36e wielerseizoen van Toer Wieler Club Volkel de prijswinnaars…

logo

Toer Wieler Club Volkel.