Blog

Maasland

Wel 3 van de 10 aanwezige banden gesneuveld. Alle renners goed aangekomen!

Met 5 personen en Cor als trouwe begeleider vertrokken we stipt op tijd voor deze 75 km tocht. De groep was wat klein als gevolg van nogal wat blessures en het niet bepaald uitnodigende weertype, gestage regen en veel wind. Voordeel van dit weer was wel dat we de weg vandaag bijna voor onszelf alleen hadden, er was geen kip op de weg. In het eerste gedeelte van de tocht hadden we de wind in de rug en reden we in een vlot tempo naar het Oventje, door naar Zeeland, door de bossen richting de Reek en net voor de Reek naar de oude kazerne in Grave.

Via Escharen verlieten we de Brabantse zandgronden, om via de maasdijk richting Cuyk te fietsen. Hoog in de lucht werden we geescorteerd door zwermen ganzen, die zich net als wij in een waaierformatie verplaatsten. Konden ze van boven natuurlijk mooi afkijken . Aangekomen bij de maasbrug werd via een oversteek het
Brabantse verwisseld voor het Gelderse. Maar deze oversteek verliep niet geheel zonder complicaties. Midden op de maasbrug diende zich de eerste lekke band aan. En jammer genoeg was Cor net een ommetje aan het rijden omdat hij niet over het fietspad op de brug mocht.

Na een vlotte reparatie konden we verder naar de overzijde en kwamen we inmiddels al redelijk doorweekt in Heumen aan. Daar doken we gelijk het mooie bosgebied van de Overasseltse en Hatertse vennen in. Nadat we Sint-Waldrick links hadden laten liggen fietsten we via den Boskant (Alverna) naar Lunen en Balgoy en daarna, alweer redelijk drooggewaaid, naar het Hoogeerd in Niftrik. Daar hadden ze iets teveel koffie gezet, dus we kwamen niks tekort.

Nadat Cor zijn administratie had bijgewerkt en de banden waren opgepompt vertrokken we via de dijk en de brug naar Ravenstein. Vanaf daar werd het een tegenwindse tocht, en hadden we meer meer kilowatts nodig om vooruit te komen. Gelukkig beschikten enkele van ons over wat sterkere benen en konden we via de dijken van
Neerloon, Overlangel vanuit de klei weer naar de zandgronden van de Reek en Schayk en Zeeland, maar op de zeelandsedreef ging de tweede band lek. Gelukkig was Cor nu wel paraat en konden we na een snelle banden wissel weer snel verder richting Volkel. Maar het leed was nog niet geheel geleden, want in het zicht van de haven (op de industrielaan) ging de derde band eraan.

Zonder verdere calamiteiten kwamen we tegen 12.00 uur aan in Volkel-City en konden we moe en doorweekt thuis de douche op gaan zoeken.

Groesbeektocht

Op zondagmorgen 22 september vertrokken we zoals gebruikelijk om half negen met de B-groep vanaf het Schakelplein. Het weer was prima maar ondanks dat waren we toch maar met 10 deelnemers. Er is in de B-groep een op dit moment een groot aantal mensen geblesseerd.

We hadden na lange tijd Jolique weer als volgwagen chauffeur; zij wilde met een goede voorbereiding op deze tocht weer proberen om de B groep met de volgwagen te begeleiden. De zondag ervoor had ze de tocht al met de auto voorgereden, waarbij de route totaal op zeven plaatsen door wegwerkzaamheden en evenementen werd onderbroken! Dit was vandaag, bleek later, gelukkig voor een groot deel opgelost.

De tocht voerde over Oosterens naar Odiliapeel en verder via Mill, St. Hubert en Oeffelt naar Gennep. In Gennep troffen we een stukje opgebroken weg waardoor we een honderdtal meters over het trottoir werden geleid. Verder via Milsbeek over een heel verraderlijk stukje, zeer onlangs gestrooid, fijn gebroken split, naar Groesbeek. Hier hebben we bij De Molen in het zonnetje op het terras gepauzeerd en zijn daarna door Groesbeek richting Malden en Nijmegen gereden.

Richting Overasselt reden we nogmaals op een traject met zeer kort geleden gestrooide split. We besloten, omdat de kans op een valpartij daar bij te groot zou zijn, een andere weg te kiezen en kwamen daarom in plaats van in Overasselt in Nederasselt uit.

We naderden in Nederasselt een voorrangsweg en moesten op het laatste moment in de remmen voor een auto die met flinke snelheid het kruispunt naderde, maar hier wel voorrang had. Het gevolg was dat sommige mensen, die deze auto te laat opmerkten niet helemaal op tijd konden stoppen. Henk Lamers kon niet op tijd los van zijn pedalen komen en viel. Omdat hij bijna stil stond was de schade te overzien; een schaafwond aan zijn hand welke door Jolique vakkundig verbonden werd.

Daarna hebben we onze weg vervolgt via Grave, Escharen, Velp en Reek naar Zeeland, waar we via de Molen en het Oventje naar Volkel reden en om plm. 12.10 weer bij De Wervel aankwamen helemaal in de stemming om onze zondagmiddag relaxt in te vullen.

Boffen in een ‘NAT’ weekend

De voorspellingen waren slecht en toch kwam de C groep er goed vanaf op de zaterdagochtend. Om half negen staan 7 rijders klaar voor de Klompentocht. De groep bestaat uit rijders uit alle groepen die TWC rijk is.

Het gemêleerde gezelschap gaat met een zonnetje en een opkomende zuidwesten wind op pad voor een van de oudste en mooiste tochten van de club. 83 km genieten van de mooie natuur tussen Volkel en de Campina. Via Veghel St-Oedenrode, Olland, het Groene Woud, Liempde, Lennisheuvel naar het zuidwesten tegen de grens van Oisterwijk om bij Cafe Vingerhoeds in Oirschot op de koffie te gaan.

De regen wachtte netjes tot wij binnen waren en met wat getreuzel miezerde het nog een beetje bij vertrek. Het viel mee. De weg wat nat en meer regen van de bomen dan uit de lucht voor een minuut of 10. Daarna weer zon en de wind, die inmiddels windkracht 5 bereikt had, comfortabel in de rug. Dat nodige uit om eens stevig aan te zetten. Via Best en Nijnsel, Jekschot, Zijtaart, Erp naar huis leek een eitje zij het niet dat we nog op gehouden werden door 2 lekke banden en daardoor pas tegen 12,45 uur in Volkel aan kwamen.

Handicaps

Zaterdagmiddag zijn we met 9 personen om 13.30 klaar voor de start van de tocht. De tocht was een paar keer doorgegeven, maar aangezien Harry van de ladder is gevallen heb ik hem overgenomen. Harry nog sterkte met het herstel.

Er zijn een paar mensen met een lichte handicap dus we rijden de tocht rustig. Ook het weer geeft buien, wind en zon aan, maar het blijft gelukkig de gehele middag tamelijk droog., dus dat valt allemaal ook weer mee.

We rijden via Volkel, Venhorst, Haandel, Elsendorp langs de middenpeelweg naar Rips, Vredespeel naar Venray en dan naar Overloon. Hier hebben we pauze. Een lekker kopje koffie met chocola en een borreltje met slagroom gaat er goed in. We genieten er volop van. Aangezien een grote groep langs ons enkele borreltjes laat staan, offert Wim zich op om de resterende onaangeroerde borreltjes op te eten in plaats van ze weg te gooien, wat natuurlijk zonde zou zijn en dat willen we in deze duurzame tijd natuurlijk niet op ons geweten hebben. Dus dat was genieten voor Wim met 1 thee en 4 borreltjes. Goed gedaan joh.

Na de pauze gaan we weer richting huis via Overloon, de bossen van Siberie, Westerbeek en vervolgens door het mooie natuurgebied met heide en bossen naar richting Wanrooij. Hier gaan we voor recreatie/camping gebied De Bergen links en rechts afslaand terug naar de Middenpeelweg. Met een klein lusje via de Oude Dijk, Reigerstraat door de bossen langs het Hemelrijk weer terug naar Volkel. De gehele weg bijna geen regen gehad en net het laatste stukje hebben we wat regen, maar al met al valt het wel mee.

Weer terug aangekomen bij de Wervel praten we nog wat na en gaat ieder tevreden maar voldaan weer naar huis, nog nagenietend van de gezellige tocht.

Gelezen: 279 keer

Gerelateerde items (op tag)

Populair