Blog

Kempen

Volop zon, weinig wind en met een heerlijk temperatuurtje van zo’n 20 graden stonden 11 TWC-ers klaar voor de 80 km. lange Kempen-tocht. Vooraf was bij de uitzetters al bekend, dat op de route in Erp een weg was afgesloten. Google Maps hoefde echter niet te worden geraadpleegd, want menig fietser wist wel een mooi fietspad voorbij het plaatselijke sportveld. Slingerend over deze wegomleiding kwamen bij een paar mannen hun jeugdherinneringen naar boven.

Weer on-route koersten we richting het kanaal op weg naar Beek en Donk. Daar staken we de brug over en via landelijke wegen vervolgden we onze route voorbij Mariahout, Gerwen door de Stiphoutse Bossen richting Mierlo naar onze pauzeplek in Nuenen. Het was terrasjes-weer en voor ons had men een lange tafel klaarstaan. Er was heel wat bedrijvigheid rondom het plein en door de hele straat had men in de -met bloembakken versierde- lantaarnpalen de vlaggen uithangen. We vroegen ons af, of dit iets te maken zou hebben met de 75-jarige herdenking van de bevrijding. Dit weekend zou er namelijk een colonne motorvoertuigen uit de oorlog de bevrijdingsroute rijden.

Na de pauze verlieten we Nuenen weer en fietsten richting Nederwetten, Son en Breugel naar Nijnsel.

Na een schrikmoment, veroorzaakt door een hard voorbij scheurende automobilist die zonder enige vorm van waarschuwing ons rakelings passeerde, kwamen we veilig door Keldonk en Erp rond half 6 weer in Volkel aan.

Hooghei-tocht

Om half negen stonden we met een man of 16 waarvan twee gebroeders van de A groep en onze trouwe vrouwelijke mede fietser in het frisse zonnetje klaar om de Hooghei-tocht te gaan fietsen. Ook Perry was voor het eerst dit seizoen op de fiets van de partij, om te kijken hoe lang hij het vol kan houden, om ergens halverwege samen met Richard om te draaien en dan rustig terug te fietsen.

Wim en Roland hebben vandaag de eer om te zeggen welke route we gaan fietsen om in Vinkel bij den driehoek aan te leggen voor een kop koffie of thee.

Deze gaat over de hoge en lage randweg, de Bolst naar Erp,Keldonk, Zijtaart , Veghel , Eerde Wijbosch, naar het kanaal. Hier draaien Perry en Richard rechtsaf richting Veghel terug, waar wij links af richting Den Dungen koersen. Na koude water gaan we rechts richting de Hoog hei waar we linksaf naar Vinkel afdraaien.

Bij den driehoek aangekomen trakteert Willem op Koeken om dat hij weer een jaartje ouder is geworden, echter hebben we afgesproken om deze keer niet te zingen omdat De vader van de kroegbaas (en tevens de vorige kroegbaas) ongeveer twee weken van te voren door een hartaanval is overleden.

Nadat alle koffie thee en koeken weggewerkt waren, koersten we in een ondertussen heerlijk opgewarmde luchttemperatuur verder naar Heesch, Oss, Nistelrode, Uden om dan om 11.40 uur weer bij de wervel in Volkel aan te komen. We waren het er over eens dat we fijn gefietst hadden met heerlijk weer. Nadat Cor weer bedankt word voor het besturen van de volgwagen keert ieder weer voldaan richting huis.

Morgenstond

Bekende spreekwoord "Morgenstond heeft goud in de mond" deed van zich spreken op zaterdagmorgen 14 september bij de C- rit naar het authentieke Peeldorpje Griendtsveen net in Limburg op de grens met Brabant.

De 6 rijders kennen prachtig fietsweer met zon, weinig wind, lekkere temperatuur. Vandaag sluit een aspirant lid voor het eerst aan in de persoon van Gert van Lohuizen. Onze actuele en mooie TWC-site heeft Gert aangespoord om zich aan te melden voor het meerijden van ervaringsritten. Vandaag kan Gert in een kleine groep meedraaien en een mooi begin maken, wat eventueel een vervolg krijgt.

Gestart om 8.30 uur wordt in een gepast tempo via Boekels Goor, Erp-Veluwe, Esdonks kapelleke, Gemert, Grotels Heide Bakel, Bruggenseweg, Deurne, Zeilberg gereden naar Griendtsveen. Net voor de pauze passeren we het museum van Toon Kortooms. Deze streekromanschrijver uit de Peel is wel bekend van boeken zoals "mijn kinderen eten turf", "help de dokter verzuipt" en de boeiende klassieker "Beekman en Beekman" met de belevenissen van de tweelingbroers in deze peelomgeving.

Mooi op tijdschema om 10.00 uur zetelen we ons op het net geopende terras van herberg "de Morgenstond". Een rustiek plekje zo aan de Helenavaart. Jan vertelt nog het een en ander over de historie van het turfsteken in de Peel door gebroeders van de Griendt met Helena, echtgenote van een van de broers, wat de naamgeving van naburig dorp Helenaveen en dit Limburgs dorp Griendtsveen verklaart.

De terugweg verloopt via de zeer omvangrijke gemeente Deurne, Hutten, Nederheide (en nee Richard, deze zandafgraving is niet het zo gelijkende Hemelrijk) met zijn golfbaan, de Nachtegaalweg in de Mortel, Zwarte Water, Handel, Boekel-de Donken, Bovenste en Peelse Huis, Brabantstraat en om 12.10 uur parkeren we op het Schakelplein. Volgens de deelnemers een fijn gereden Peelklassieker welke uitgezet is door Peelse Jan.

Gelezen: 234 keer

Gerelateerde items (op tag)

Populair

 • Maashorst Veldtoertocht Maashorst Veldtoertocht
  Maashorst Veldtoertocht, we zijn er klaar voor; start en pauze locatie ingericht en volledig uitgepijld. Laat de deelnemers maar komen…
 • Start2Bike Start2Bike
  Altijd al willen fietsen? Misschien fiets je zelf al maar wil je graag in groepsverband fietsen? In de maand april…
 • Club Kampioen 2019 Club Kampioen 2019
  Toine Foolen en Roland van den Berg titelhouders 2019 TWC Volkel Tijdens het TWC sportgala van vrijdagavond 8 november werden…
 • Tijdritten 2019 Tijdritten 2019
  Al de ingrediënten waren er voor een geslaagde tijdrit. Het was droog, een mooie tijd om te beginnen, de koffie…
 • Meer water dan gedacht… Meer water dan gedacht…
  Deze titel staat niet voor de regen die er steeds zacht gevallen is tijdens deze rit maar meer op de…