Blog

Omloop Math Salden 2019

Zaterdag 18 mei verzamelden we op het Schakelplein om de Math Salden tocht te gaan fietsen. We starten de tocht met z’n elven: Frank Verwegen, John van de Heuvel, Jan Arts, Frank vd Avoort, Niel van Dijk, John Robben, Kees Verboom, Gerry Verstraten, Gijs Wijdeveld, Marcel Robben en Wiel Donkers. Piet van Maasakkers en Ton Jansen hebben zich helaas moeten afmelden wegens lichamelijke ongemakken.

Na een kort overleg wordt besloten om de groep niet op te splitsen en gezamenlijk de 145 km route te rijden. Om half zeven vertrekken we om naar het startpunt in Urmond te gaan en rijden een mistig en grijs Limburg binnen. Nadat de fietsen en kleding in orde zijn gemaakt starten we om kwart over acht. Direct steken we het Julianakanaal over komen in een mooi maar smal stukje Nederland tussen het kanaal en de Maas.

In Geule volgt de eerste klim, een goede opwarmer voor de rest van de dag, hierna gaat de route via Maastricht-Achen Airport naar Valkenburg. Door de “wielerhoofdstad” over de Cauberg naar Vilt, om vervolgens weer af te dalen naar de Geul. Langs de “Geulhemermolen” en de rotswoningen weer omhoog naar Berg en Terblijt. Hierna richting Maastricht en vervolgens naar het zuiden. We rijden de Bemelerberg op om weer af te dalen via het Biebos naar Schin op Geul. In Wijlre rijden we langs de Brand bierbrouwerij; Limburgs trost en sinds 1989 onderdeel van de Heineken familie.

Hierna gaat de route via Gulpen naar Slenaken waar we de Gulp oversteken. Op de Heijenratherweg wordt er nog een sportieve wedstrijd gehouden met een dame op een elektrische fiets. Boven aangekomen besluit Kees een extra trainingsprikkel in te lassen, hij pakt de verkeerde afslag en maakt wat extra meters. Door het Kruisbos dalen we af naar Epen waarna we de Geul weer oversteken.

Dan volgt de “langste beklimming van Nederland”; de Eperbaan naar kasteel Vaalsbroek. Op de glooiende Eperbaan is het druk, er wordt een georganiseerde tourtocht gehouden en de DAF club heeft een rondrit. Onze route gaat verder naar Vijlen, met 200m boven NAP het hoogst gelegen dorp van het land.

Inmiddels is de zon doorgebroken en warmt het behoorlijk op. In Mechelen houden we pauze bij “Het Pintje”. We zitten op het terras van het café waar de tijd lijkt stil te staan en genieten van koffie met echte Limburgse vlaai.

Nadat er wat kleding is uitgetrokken gaan we de Schweiberg op en daarna naar Heijenrath. We draaien naar het noorden en dalen de Gulpenerberg af via de Heirbaan naar Partij. In Eyserhalte fietsen we onder het spoor door: “Het Miljoenenlijntje”. De kosten voor de spoorlijn waren destijds zo hoog dat het traject een bijnaam kreeg. Tegenwoordig rijd hier alleen nog de historische stroomtrein. In de verte doemt de zendmast in Eyeserbos op, ons volgende richtpunt. Over de Eyserbosweg omhoog, het venijn zit in de staart van de klim.

We vervolgen de weg en rijden tussen Voerendaal en Nuth naar de “Mijnstreek”, in de verte ligt kasteel Hoensbroek verscholen in het groen. Via de buitenwijken van Geleen fietsen we om de chemie gigant DSM Chemelot heen naar het westen. Langs de oever van het Julianakanaal rijden we naar Urmond.

Na 145 km is het eindpunt is in zicht, duidelijk herkenbaar aan de “Toekan”. Bij het “van der Valk” hotel wacht de laatste beklimming van de dag: Het terras ligt twee etages hoog en is alleen met de trap te bereiken. We genieten van een koel drankje en kijken terug op een mooie tocht. De uitzetter van de tocht komt uit de streek en heeft ons op plekken gebracht die verrassend zijn. Met 1345 hoogtemeters is het ook een uitdagende tocht geweest.

Om kwart voor vier rijden we onder naderend onweer terug naar Volkel. De Math Salden tocht is er een om te bewaren voor de toekomst.

Gelezen: 287 keer

Gerelateerde items (op tag)

Populair