Blog

Mont Ventoux

Week op en om de Mont Ventoux.

Eindelijk is het zover. Wat in het begin van het jaar al geregeld was gaat nu gebeuren. We gaan met een 12 tal personen naar het Franse plaatsje Malaucene gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Met een 6-tal leden willen we ons gaan toevoegen aan de Club – Les Cinglés du Mont Ventoux of met andere woorden de malloten van de Mont Ventoux. We gaan die berg op een dag beklimmen en wel van 3 zijden. Wat neer komt op een 4400 hoogte meters en 136 km. trappen.

Op zaterdag 8 september vertrekken de meesten van ons richting Malaucene. Enkele zijn al eerder vertrokken en een stel komt op zondagochtend aan. Gerry en Annie, Marijke en Martien, Toon K. en Wilma, John R. en Marja, Niel en Marlein en voor één week onze 2 vrijgezellen Kees en Frank. Al met al een gezellig clubje bij elkaar.

Camping Le Bosquet is ons thuis voor de komende week. Met 8 personen in 2 mobile homes en 1 stel met de camper en het andere met de caravan. Vanwege het mooie weer leven we grotendeels buiten. Een klein probleem is dat de meeste gasten op de camping rustzoekers zijn en wij een paar keer vriendelijk doch met klem verzocht worden iets minder hard te kletsen. Om 22.00 uur is het dan ook oppassen geblazen met de stem verheffen. Dat valt niet altijd mee vooral voor onze dames! De komende dagen zijn we aan het trainen om op donderdag ons gestelde doel te gaan omzetten in daden. De kale berg zoals deze ook wel genoemd wordt, is op zondag door de meeste al vanaf Bédoin beklommen en later ook vanaf Malaucene. Dit ook door de dames Marijke, Wilma, Marijke en Martien die hun eigen tochten fietsen.

Verder wordt er gefietst door Gorges (kloof) du Nesq een hele mooi kloof, een tochtje van een kleine 100 km. en 1500 hoogte meters. Op dinsdag gaan we via Malaucene de Mont Ventoux op en dalen af naar Sault en gaan dan links om door wederom een mooie Gorges terug naar onze standplaats goed voor 2200 hoogte meters en 95 km. Woensdag is rustdag voor de meeste van ons, behalve Gerry die gaat nog een stukje fietsen een echte bikkel!

Donderdagochtend om 7.00 uur staan Toon, Gerry, Kees, Frank, John en Niel klaar voor 3 keer op en af gaan. Marijke, Marlein en Martien gaan voor 2 keer op en af. Wilma en Annie blijven achter als back up mocht dit nodig zijn.

Omdat we ons ingeschreven hebben bij een Franse organisatie gaan we een stempel halen in elk dorp en op de top van de Ventoux. Dit gebeurt als eerste bij de bakker in Malaucene. De bakkersvrouw heeft wel in de gaten dat we niet om brood komen en heeft de stempel al in haar hand. Daar gaan we dan, uiteraard met de nodige gezonde spanning klimmen we bij een zachte ochtendtemperatuur van 14 graden de berg op heerlijk rustig is het, we zijn op dat moment de enige. De meesten renners beginnen in Bédoin omdat die als zwaarste te boek staat van de drie. Maar deze liegt er ook niet met stukken van 11 en 12 % is het best wel aanpoten. Af en toe zijn er minder steile stukken daar kun je dan even tot rust komen.

Afgesproken is dat we ieder in eigen tempo omhoog fietsen en elkaar weer treffen onder in het volgende dorp. Zo, gezegd zo gedaan. Boven aangekomen de 2e stempel gehaald, inmiddels is het wel wat frisjes daarboven. Windstoppertje aangedaan en dalen naar Bedoin waar we velen fietsers tegen komen van allerlei pluimage en dito fietsen. Van racefiets, mtb, hybride en ja hoor ook de E-bike heeft zijn weg naar boven gevonden.

Even later zijn we daar met zijn allen in Bedoin. Brood gehaald bij de bakker en dit bij de plaatselijke uitbater van een café genuttigd met een bak koffie erbij. Daarna gaat het weer omhoog, na een 5 tal kilometers rustig klimmen draaien we het bos in om dan vervolgens 10 km. lang 9 á 10 % stijging voor de kiezen te krijgen. Best wel pittig de laatste 5 zijn dan tussen de 6 en 7.5 % een verademing op de laatste 1500 mtr. na die de 8 á 9 % weer aantikken. Maar dat is een kwestie van even doorbijten. Telkens als we boven zijn even een foto voor nu dus met 2 vingers omhoog en weer afdalen, deze keer richting Sault waar we halverwege de afdaling nog even stoppen om met Marijke, Marlein en Martien te kletsen die dan voor de 2 e keer omhoog gaan, waar Marlein waarschuwt dat we deze klim niet moeten onderschatten ook al staat die als makkelijk te boek. We dalen verder.

Na een uitgebreide lunchpauze gaan we voor de laatste keer omhoog, inderdaad minder steil maar wel zwaar vanwege verschillende factoren, zoals warmte, wind tegen en de vorige 2 beklimmingen die de nodige inspanning gekost hebben. Waar de laatste 6 km. vanaf Chalet Reynard hetzelfde zijn als vanaf Bédoin waarvan ik eerder schreef dat deze niet al te zwaar zijn is het nu net andersom wel zwaar dus. Als je de hele tijd rond de 4 á 5% geklommen hebt is 7.5 % ineens pittig laat staan die laatste 1500 meter. Uiteindelijk wachten we boven op elkaar en na onderlinge felicitaties en de nodige foto’s dalen we af om beneden door de anderen met een groot applaus en gejuich ontvangen te worden. Iedereen heeft de tocht in naar zijn of haar kunnen goed volbracht. Enigszins moe maar voldaan strijken we op het terras neer en vertellen onze ervaringen van de dag of je die nu wel of niet wil horen wij doen ieder ons verhaal.

Op vrijdag nog een stukje uitfietsen, nou ja het is meer een foto-shoot tocht geworden die ons allen uiteindelijk na enige perikelen in het mooie stadje Vaison la Romaine bracht. Vrijdagavond nog met zijn allen in het campingrestaurant gegeten, waarna Frank en Kees naar huis zijn gereden omdat Frank zaterdag een feestje had. Wij zijn op zaterdagochtend naar huis vertrokken, behalve Marlein en Niel die hebben nog een weekje vakantie.

Nu is het nog een kwestie van onze afgestempelde kaarten insturen en dan prijken we straks als malloten op de site van www.clubcinglesventoux.org en krijgen we een medaille toegestuurd. Onze dank gaat nog speciaal uit naar Wilma en Annie die met goed voor ons gezorgd hebben voor het natje en droogje zoals lekker avondeten en een goed ontbijt.

Nu zachtjesaan weer eens gaan denken wat we volgend jaar gaan doen.

Groet van de Mont Ventoux-gangers.

Gelezen: 313 keer

Populair

 • Weergoden Weergoden
  Deze zondag staat de IJzeren Man op ons programma. De weergoden hadden bedacht, dat het wel aardig zou zijn om…
 • Jarige Jan Jarige Jan
  Er staan 15 renners opgesteld op zondag 4 augustus om klokslag half negen Effe naar Geffen te fietsen. De uitzetter…
 • West West
  Tocht “West” 28 juli 2019 De uitzetters Roland en Wim hadden voor zondag 29 juli de tocht “West”met 13 man…
 • Koninginnerit Koninginnerit
  Op zondagmorgen half negen staan er 13 renners aan de start. Het is mooi weer en de volgauto wordt bemand…
 • Plaatsnamen Plaatsnamen
  Voor menige deelnemer aan de Blakttocht van zondag 23 juni van de B-groep waren de vele namen van dorpen en…