Blog

Flèche de Wallonie 2018

Flèche de Wallonie staat bekend omwille van zijn uitdagende parcours. De ultieme 'challenge' is de heroïsche tocht van 214 km met een reeks bekende hellingen zoals de Wanneranval en de Rosier. Ook de kortere afstanden van 180, 132 km doen meerdere van deze slopende hellingen aan. Met andere woorden, zeer pittige afstanden die van deze toertocht een topklassieker in het wielertoerisme maken. En zo was het...

De deelnemers van TWC Volkel zijn op 12 mei in alle vroegte vertrokken, verdeeld over de drie afstanden. Zo waren het Wiel, Sven, Frank en Frank die voor de lange afstand van 214 km kozen en daardoor in alle vroegte al om 4:00 vanuit Volkel vertrokken, samen met Toine en Toon die de afstand van 180 km zouden beproeven. Zo ook zijn Martien en Theo met de volgwagen op de vroege zaterdag vanuit Volkel weggereden ter ondersteuning van de fietsers.

Verder waren Phylicia, Bram en Sjef iets later, namelijk om 6 uur, afgereisd om de 132 km afstand te gaan fietsen samen met Piet en Marlein die al eerder in de week met de caravan op de camping waren gearriveerd. Tevens is ook Niel vanaf de camping gestart voor zijn 180 km rit, samen met Kees en John die op vrijdagmiddag al een onderkomen hadden geboekt om zo niet voor dag en dauw te moeten afreizen.

De ochtend was koud maar dat zou snel veranderen, de weersvooruitzichten waren goed te noemen; zo'n 27 graden in de namiddag, droog en een enigszins bescheiden (noord)oosten wind. Het was een drukte van jewelste aan de start met vele auto's in de bermen geparkeerd. Tijd om op gang te komen was niet gegund, al na 1 km direct een bescheiden beklimming van zo'n 8 km naar Le Rosier (oost). In de opkomende zon werden de spieren verder op temperatuur gebracht.

In het heuvelachtige terrein is niks vlak en dus tellen niet alle bulten mee in de lijst der beklimmingen. Na 29 km van de 180 km was daar Côte de Lorcé met stijgingspercentage van 5.6% tot 12% en op 56 km onze eerste voederplaats. Het was een drukte voor de kraampjes vol lekkers en dus even bijtanken en door naar Roche à Frêne, een klim van 2000 m en stijgingspercentage van 8.3% tot 12.3%. Op zo'n 80 km van de start lag daar Ancienne Barrière een klim van 4800 m en een stijgingspercentage van 4.7% tot 6.6% even later gevolgd door Côte de St. Jacques.

Via een 'Drink and Go' in Trois Point lag op zo'n 100 km de ravitaillement (zoals de Belgen die graag noemen) in Viersalm, waar ook de volgauto samen met Thea en Thea was gelegerd. De koffie was een welkome afwisseling van al de energiedrank en zoete troep. Vele foto's waren inmiddels geschoten en er zouden er nog vele volgen. De groep op de kortere 132 km was inmiddels al weer gevlogen. Onze vroege vogels van de 180 km, Toine, Henk en Toon, waren de volgende in rij om uit te rusten bij de bus. De wat later gestarte fietsers, John, Niel en Kees konden nog net een glimp opvangen van Henk en Toon. Later zouden de lange afstand rijders als laatste passeren.

Direct na deze stop lag daar Ville-du-Bois, een bescheiden klim, gevolgd door de zwaardere 2200 m lange Côte de Butay in aanloop tot de steile beklimming van de Wanneranval, met  1700 m en stijgingspercentage van 8.4% tot 16.4%, die we al vaak als afdaling in de route van Lijk-Bastenaken-Luik hebben gezien. Expect the unexpected was te lezen, en wel ja een stuk onverhard van zo'n 3 km ala Strade Bianchi met hier en daar een steentje oranje gekleurd. Ze hadden gerust de hele pad kunnen onderspuiten gezien de stenige puntige kiezel ondergrond.

Na de Wanne was er in Coo de laatste ravitaillement en zouden er nog maar drie klimmetjes volgen. Maar wat voor een klimmetjes; de Thier de Coo een puist van zo'n 1800 m maar wel 10.6% tot 16.9% waar menigeen zijn kiezen op stuk zou bijten, bijna direct gevolgd door Haute Levée waar een betonscheiding deed herinneren aan een vrachtwagen ongeluk met zeven doden door roodgloeiende remmen. Als laatste lag daar nog Le Rosier (west), 3900 m en stijgingspercentage van 6.1% tot 9.5% waarna we via de afdaling aan de oostkant weer in Spa aan de finish arriveerde.

Moe maar voldaan zouden we allemaal aan de finish verschijnen om eventjes uit te rusten op een bankje in een gezellige sfeer onder het genot van een Cola. Piet zou even later onze volgwagen chauffeurs bedanken voor hun inzet en aanwezigheid waarna een ieder weer huiswaarts keerde. We kunnen weer terugkijken op een probleemloze en geslaagde vrije tocht. Iedereen bedankt!

Gelezen: 625 keer

Gerelateerde items (op tag)

Populair